School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

Bhí sean bhean fadó ann agus bhí sí ana chríona agus Síle Ní Ghadhra an ainm a bhí uirthe. Bhí búachaill óg aice darb ainm Pádraig Ó Gadhra. Chúaidh Pádraig ar an dtráig lá ag piocadh míabháin agus cnósaig mar ní raibh aon nídhe le n-ithe aige ná ag a mháthair. Do casadh bean sídhe leis agus í ag cíoradh a ghrúaige. Do bhí brat draoidheachta bainte leathaoibh. D'imthig Pádraig leis an mbrat abhaile. Do lean an bhean sídhe é chun a thíghe mar ní fheadfhadh sí imtheacht chun na fairrige gan é. Do chaith Phádraig an brat súas ar an lochta agus d'fhan sé ann ar feadh blíana agus lá. Do bhí an bhean sa tig i gcómhnuidhe agus lá chúaidh Pádraig
    Conchubar Ó Úrdail
    Feirmeoir