School: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (roll number 11931)

Derryclogh Lower, Co. Cork
Éamonn Mac Firbisigh

tuithithe amac sa bhaile adubhairt sé. Gluais liom go dtiocfad abhaile. D'fhan an pósa na diaidh.
    Nuair a cuaidh sé abhaile do bhuail sé ag an doras d'iarr an cailín cé raibh annsan. D'freagair sé agus dubhairt sé "An Máighistir". D'osgail sí an doras dó agus dubhairt sí do cad do thuit amac. Tag aníos ar an loft adubhairt sí. Nuair a cuadar suas bhí fuil go h-ealluig ortha. Tháinig sgamhradh air nuair do connaic sé ceatharar fear marbh D'innis sí do focal ar fhocal agus bhíodar go léir lán t-sásta mar robálaithe a b'eadh íad.
    Do bíodar ag cuardac cun fear maith saidhbir d'fágháil agus cailín ana-dathamhail a b'eadh í agus ní gac aon fear a pósad sí. Bhí go leór aca ag teacht agus maidin amháin cuaidh sí amac
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers
    Máigréad Ní Chárthaig