Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Tá ceithre céardchain san paróiste seo. Tá siad suidhte I Lios-a-Phúca, i gCúleanaig, i Chúl Gobhnait agus i gCill-Locháin.
    Tá an ceardcha i Chill-Locháin in aice le h-abhainn na Gheadhaighe. Ceann tuighe atá ar chuid acha , agus iarann ar an gcuid eile acha. Builg mór atá i ngach céardchain. Cuireann na gaibhne cruidhte fé chapaill agus asail. Deineann siad píchí, sluaisde, tuaghanna agus ráimhíní do dheisiú. Tá cloch mór in aice le h-abhainn na Gheadhaighe, agus poll mór na' lár, agus is ar an gcloich san a cuireann an gabha atá na chómhnuidhe ann buinn ar rothaibh . Bhí a lán gaibhne san áit seo fadó. Siad na h-ainmneacha a bhí ortha na:- Tadhg Gabha agus Tomhás Gabha a bhí na gComhnuidhe i Drom-Locháin. Diarmuid Ó Dúghbhaill a bhí na chómhnuidhe i gCúleanaigh. Fadó deintí casúir as na blúirí dearga d'imtheóchadh de'n inneóin. Déineadh na gaibhne fadó an inneóin agus an builg as píosa iarrain. Bíonn alán úirlisí ag an ngabhainn, chuir i gcás builg, inneóin, tuagh
    Síle Ní Chonchubhair
    Séamus Ó Conchubhair