School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

iachall air seasamh ar an aiteann chun "ochtóga" do dhéanamh de.
    Bhíodh na páisdí go léir cosnochtaithe ag teacht ar scoil an uair sin, acht anois bíonn bróga ar furmhór na bpáisdí sa gheimhreadh. Ach fós tá páisdí bochta a thagann ar scoil ar feadh an gheimhridh agus pé [a]ca sioc, sneachta nú leac oidhir ar an mbóthar ní ghoilleann siad orrtha. Tá buachaillí im' scoil féin agus gidh go bhfuil siad idir a naoi is aon bhliain déag thánadar ar scoil i rith an gheimhridh [a]
    gha[i]bh tharainn gan bróga agus tá's ag gach éinne sa tír go raibh ár ndóthain seaca againne anuiridh. Páisdí na ndaoine mbocht[a] is eadh iad agus ní bhíonn mar breicfeást aca acht tae is arán gan im, ubh, subh nú aon annlan eile. Pé lóin a bheireann siad ón mbaile ar theacht ar scoil dóibh bíonn sé ithte sara mbíonn leath an tuiris curtha díobh. Ní bhíonn casóga móra orrtha ach chomh beag acht iad báidhte fuar fliuch go minic i rith na bliana. Tá casóga móra ag furmhór na bpáisdí acht dachad blian ó shoin ní raibh casóg mhór le feiscint i bpáirc na scoile seo nú b'fhéidir in aon scoil fán dtuaith agus dá dtagadh drochuain orrtha ar maidin tiormuigheadh a mbalcaisí roimh
    Donncad O Súilleabháin
    Deelis, Co. Kerry