School: Cromán (C.) (roll number 12821)

Cromane Upper, Co. Kerry
Bean Uí Shíodhcháin

1. Bhí baintreach ann fadó agus bhí sgata leanbh óg aice.
    Aon oidhche ámhain ní raibh aon rud le n-ithe aice i gcóir na leanbh agus bhíodar go leir ag gol leis an ocras.
    Fuair sí pota mór agus chuaidh si amach agus cuir s i clocha isteach ann agus dúbhairt sí do's na leanbhaidh gur prátaí a bhí ann i dtreó ná mbeadh siad ag gol.
    Ar fhaid a bhí siad ag beirbhiú do bhí na leanbhaí go léir na codhladh in-aice na teine agus annsan cuir sí ins an leabaidh iad.
    Annsan thóg sí an pota as an dteine agus caith sí na cloca isteach i gcríothar agus nuair a caith sí amach iad bhí potade prátaí móra bréagha áluinn.
    Do ghlaoidh sí ar na leanbhaí ó árd
    Bríd Ních Chárthaigh