Scoil: Achadh Caisle, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 14767)

Aughacasla North, Co. Kerry
S. Ó Téacháin

Ar an leathanach seo

1. Timheall na h-áite seo tugtar lotharagán ar an leipreacán. Duine ana-bheag isead é le sean mór agus dhá cois móra air. Níl sé ach dá throigh ar aoirde. Bíonn sé strapála lá breagh agus géibheann sé fothain ins gach áit ins an nGéimhreadh agus dhéanfadh sé tigh beag dó féin an fhaid a beadh fear ag dheargadh a phíopa agus bíonn sé chómh compórdach, tighearnamhail agus e chómh glich le coinín istigh ann.
    Bíonn sé ag cur agus ag baint prátaí agus bíonn sé chómh beag istig ins an ngort ná faghfá aon radarch air bíonn sé chómh beag san. Uaireannta eile bíonn sé ag piochadh "Lonnaiteann" ar na cladhtacha chun leighiseanna a dhéanamh do daoine go mbíonn sé muintreadha leó.
    Bíonn a lán airgead aige i bfolach fé'n dtalamh ach níor rug aoinne riamh air agus ní bhéarfaidh go dteó. Ní fuair aoinne an t-airgead ach b'fhéidir a pipín in-a diaidh. Uair
    Máire Ní Chárthaigh
    Kilballylahiff, Co. Kerry