Scoil: Achadh Caisle, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 14767)

Áth an Chaisle Thuaidh, Co. Chiarraí
S. Ó Téacháin

Ar an leathanach seo

1. Cuirimíd na prataí ar an bhfeirm sa bhaile, gach aon blian. Ullmuigheann mo athair an talamh n-a gcóir. Cuireann an cuid is mó des na feirmeóirí aoileach agus feamnaighe ar an dtalamh chun é do leasú. Is in-iomainí a chuireann an chuid is mó des na feirmeóirí na prataí im cheanntar le rámhainn a cuireann siad iad. Níor úsádeadh aon céachta adhmaid d'aon sórd sa cheanntar riamh .
    Do deineadh rámhainn sa cheanntar fadó agus do bhí siad 'á ndíol leis.
    Do dheineadh gach aoinne na sciollán do ghearradh ar dtúis. Do bhíodh siad istigh aca ar feadh cúpla lá. Do dheinidís bpoll ins an dtalamh le bata agus do cuireadar na sciollán ins an bpoll annsan. Do dhúnad siad an poll agus tar éis tamaill. , bhiadh prataí maithe aca annsan.
    Obruigheann na feirmeóirí go léir le céile nuair a bhíonn siad ag obair.
    Siobhán Ní Chonchubhair