School: Cloonacool (roll number 4802)

Cloonacool, Co. Sligo
Seán Ó Blioscáin

1. (continued from previous page)
    ar an scannradh ar dtús ach “m’anam ón Diabhail” arsa Patsy “siad na h eallaigh atá ann” - Amach linn. B’fíor dó. Bhi na beithidhigh go léir bailighthe ar an tsráid. Las me an lochrann agus chuaidh le iad a chur isteach. Nuair a thainig an solus gheit Patsy. “Féac” ar seisean agus é ag bagair ar chosa na beithidheach. D’fhéachas agus má d’fhéach nior lugha an t-iongnadh a bhí orm ná mar a bhí air-sean. Bhí na cosa chomh glan. Ní headh ach i bhfad níor glaine is dá mbadh amach as an stábla a bhí siad tar éis teacht. Bi fhios againn nach raibh aon bhealach abhaile ón líos ach an sean-bóithrín ach is againn a bhí fhios nach féidir dul ar an ród sin gan dul go glúin sa gclábar. Cé mar déirigh leis na beithidhigh teacht tar an loch mór uisge a bhí ar gach taobh den lios agus cé mar d’éirigh leó teacht ar an mboithrin salach gan spota amháin a bheith ar a gcrúbaibh? “Nil” arsa an sean-fear “ach aon fhreagra amháin ar na ceisteanna sin. “Rinne mise gar do sideógaibh agus díoladar-san an comhair liom mar siad na daoine maithe iad.”