School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    tháinig uachtar meala air agus íochtar fola. Annsin d’iarr an mada beag cuid de dhá chuid bia ar an bhfear ach dubhairt sé nach dtuibhradh, go raibh a chuid bia sághach gann aige fhéin. Annsin bhuail an mada iorball ar an tobar agus tháinig uachtar fola air agus íochtar meala agus d’imthigh sé.
    Annsan d’imthigh an fear leis agus casadh fear dhó. D’fhiafruigh an fear dhe céard a bhí sé a' cuartughadh. Dubhairt an buachaill go raibh sé ag cuartughadh áit le dul ag obair agus dubhairt an fear go raibh sé féin ag iarraidh buachaill le dul ag obair dhó. Annsin chuaidh an buachaill in éinfheacht leis agus bhiodh air na beithidhigh agus seacht gcinn do coilm a thabhairt isteach tráthnóna agus a chur amach ar maidin nó mun a ndéanfadh sé e sin bainfidh an cloigeann de. Chuaidh an buachaill amach an chéad lá agus chuir sé amach na beithidhigh agus na coilm.
    Tráthnóna chuaidh sé amach dhá n-iarraidh ach bhí na coilm imthighthe is baineadh an cloigeann dhe.
    Ansin nuair a bhí sé bliadhain