School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Fadó shoin bhíodh na daoine suas lé ocht mbliadhna dhéag no fiche bliadhain d'aois chul ma chaithfeadh siad brog ar bith bhiodh go leó de na mná ann nar chaith bróg ar bith am ar bith de'n bhliadhain acht tamall beag san n-Geimhreadh. Ní chaitheann paiste ar b'oth brogaí faoi lathair sa Samhradh, Caithtear amach an t-uisge a nightear na cosa ann. Dá beadh duine ag dul ag siubhail aistir fada nightheadh bean an tighe na cosa dhó agus choinneóch sí an t-uisge no go dteagadh sé arít ar an gcuma sin deirfeadh siad go dtiocfadh sé ar ais slán.
    Deir daoine eile gur cheart uisge na cosa a chaitheamh amach. Tá scéal innsighthe faoi seo Uair amháin do nigh muirghin tighe a chosa
    Mícheal Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway