School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. (continued from previous page)
    lín acu an t-inneach an dlú agus an deilbh. Leis an t-inneach snátha bán amháín a bhíodh acu. Leis an dlúh bhíodh dhá snátha dubh dúbalta acu agus leis an deilbh bhíódh dhá snátha bán acu
    Dathughadh, Dathuighidís olann le sgratih cloich le bárr driseacha le créachtaí agus dathuighidis dubh le dabhach dfaghaidís ins na sléibhte.
    Deilbh. Le h-aghaidh an deilbh a dhéanamh, chuiridís dha mahide in a seasamh suas agus dhá mhaide eile treasna agus tuarim is deich bpiossa ar na maide a bhíodh ina seasamh suas.
    Deilbhidis é le bheith ag dul ó phiossa go piossa. Nuair a bhíodh sé deilbhiugadh acu gnídís cerirtlín as. Thugadais ceirtlín dlúth ag an bfigeadóir in aonfheacht leis an deilbh
    Díon, Nuair a bhídís ag cur díon are teach d'fághaidís tuighe ar an sliabh agus craithidis i dtosach é agud chuiridís ar an teach annis é.
    Téada, Gnídís téada as ruainneach as tuighe coirce agus as féar
    Barralaí, Gnidís barralaí as adhmad