School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Tá táilliúir i Leitir Mór agus tailliúir i Rosmuc. Ní bhíonn siad ag dul ó thigh go tigh acht tagann na daoine go dtí iad leis an éadach. Ní bhíonn na tailliúir ag díol eadaigh sa tigh, bíonn daoine ag caitheamh cultacha bréidín a dhéanas an tailliúir dó. Bíonn siad ag fuagháiléadaigh agus ag déanamh cultacha éadaigh. Bíonn siad ag déanamh léinteaca bréidín freisin. Cniotaltar stocaí annseo fós. Tá túirne ag Bean Ui Bhrian as Doire agus bíonn sí ag sníomh achán air, déanann sí an snátha as olann.
    Caitheann duine eadach gorm agus bán ar ocáid phósta. Na daoine a bhfuil neart airgid aca caitheann siad éadach dubh taréis bháis duine no píosa dubh ar a muinchille.
    Máire Bean Uí Bhreathnaigh
    Ardderrynagleragh, Co. Galway