School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Seana Chéardanna
    Coinnle. San am fadó deinti go leor rudaí nach ndéantar sa tír anoid. Deintí coinnle as luachra. Baintí an rud glas dóibh agus commidís biadh and bhruibh agus cuiridís geir air agus lastáí annsin iad. Deintí ciseáin as slata sail cuirti sios ag bruith í bpota mhór iad agus baintí an craiceann dóibh agus deintí ciseáin geala asta
    Geataí. Ní raibh geataí ar bith aca san am fadó acht cúpla clocha a cuir in mbearna no maide mór. Biodh céachta adhmaid ag corr duine ach láighe is mó a bhíodh acu.
    Sníomh. Gnídís dníomh le túirne san am fadó. Ar an túirne bhí rotha agus cuiridís an rotha ar cheap túirne a bhíódh fídeog ann. I dtosach an túírne bhíódh cluasanna déanta as tuighe agus iad i bhfastadh le puill a bhí ins an ceap-tosaigh. Bíonn an fearsad saidhte isteach ins na cluasa agus an sreang casta dhá uair timcheall air agus annsin timcheall an rotha. Leis an sníomh annsin a dhéanamh chuiridís a lámh deis ar an rotha agus an rolla ar an bhfearsad agus iad ghá casadh. Nuair a bhí na rollaí sníómhta annsin proistín a thugaidís ar air agus annson gnídís ceirtlín as. Bhíódh trí ceirt
    Tomás Breathnach
    Ardderrynagleragh, Co. Galway