School: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (continued from previous page)
    múna mbeadh sé inann dul treasna na páirceanna acht bhí aon Gap darbh ainm an Soldier’s Gap agus deirtear go raibh saighdiuir in a seasamh ann. Sa deire fuair sé misneach agus chúir sé an cleeve ar a dhruim agus thósuigh sé ag imteacht treasna na páirceanna. Bhí go maith gur tháinigh sé go dtí an Gap. Gan dabt bhí an saigdiuir in a sheasamh ann agus claidheamh in a laimh aige. Stad an mac noimeadh ag smaoineadh cádh é a rud a bfeárr a dhéanamh. Sa deire shiubal sé go dtí an saighdiuir. D’fiafruigh sé air cad a bhí ag teastáil uaidh. Dubhairt sé go raibh sé ag tabhairt aire dón óir ag am an coghadh agus dá mbeadh túsa inann é a thabhairt abhaile agus aon rud ba (?) mhaith leat a deanamh dom oníse(?) Sé an ceadh rud is fear a dhéanamh do thúsa na imteacht go neamh. Ar an noimeadh d’ímtigh an saighdiuir agus fuair an mac an pota oir agus rith sé abhaile leis. Nuair tháinigh sé
    Caitlín Ní Neachtain
    Peadar Ó Neachtain