School: An Clochar i gCárna

Carna, Co. Galway
Siúracha na Trócaire

1. (continued from previous page)
    chiseog agus cuireann siad píosaí aráin isteach faoi ionnas go dtiocfaidh an luin agus an smólach agus na h-éineacha go léir chun é a ithe.
    Bíonn an-spórt ag cailíní agus ag buachaillí as na h-éin agus sin é an fáth go dtugann siad an oiread sin biadh le n-ithe dóibh. Deineann na buachaillí súil ribe chun breith ar na coiníní. Gach poll a bhfuil eolas aca a dtéigheann na coiníní, téigheann siad ann agus cuireann siad an tsúil ribe ar an bpoll sin ionnas go dtiocfaidh an coinín amach agus go dtachtadh an t-súil ribe é. Annsin a bhíonn an t-áthas ortha mar tugann siad an coinín abhaile agus bíonn dinnéar breágh aca air. Is iomdha caitheamh aimsire eile a bhíonn's aca mar deineann siad teach bábóige de chlocha nó d'adhmad agus bíonn sé an-deas ar fad. Sé sin an meid caitheamh aimsire a bhíonn ag na páistí mór-thimcheall mo cheanntair.
  2. Bíonn laethanta áirithe ag na daoine chun tosnú ar obair. Cuir i gcás go raibh na daoine ag dul ag cur fhataí d'fhanaidís go dtí an Aoine mar deirtear go mbíodh an t=ádh ag baint leis. Níor mhaith leo tosnú Dé Luain mar má dhéanann tú droch-obair Dé Luain déanfaidh tú droch-obair ar feadh na seachtmhaine agus mar sin de. Saghas pisreoga iad sin a bhíonn ag na daoine ach ní chleachtuigheann cuid
    Nóra Nic an Iomaire
    An Coillín, Co. Galway