School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Rugadh Naomh Damhnaidh í gCondae Mhuinneacháin agus bhí a h-athair ina Rí an Oirgheall. Nuair do bhí sí óg fuair a mathair bás agus bhí Damhnaidh co-deas le a mathair. Bhí brón mór ar a h-athair ina diaidh agus tar-éis tamaill ba mhaith leis bean cheile a fhágháil arís. Dubhairt sé go gcaithfeadh sí a bheith co-deas leis an gcéad bhean a bhí aige.
    Cuaidh teachtairí tríd an tír agus do theip orra bean mar sin a fhágháil agus dubhairt siad nach raibh a leithead le fágháil acht a ingheann féin. Nuair do chuala Damhnaidhe sin d'fag sí teach a h-athair agus tainigh sí go dtí an áit seo agus bhí sí ag comhnaidhe le'n na daoine thart fa'n áit agus tar-éis cupla seachtain chuala sí go raibh a h-athair ag teach in a diaidh a chuaidh sí go h-Arainn agus ó h-Arainn chuaidh sí go Gheel aguis fuair a h-athair amach ca raibh sí agus nach bposach sí é agus do dhiceannaigh sé é annsin.

Caitilín Ní Chonnaire
    Buaile