School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Níl an tainm sin le cloisteál anois ach "Dalyston". Tá coillte ann agus deirtear go ndeachaidh Pádhraig Sáirséal tríd an gcoill agus é ag teicheadh ó dheas go Luimneach tar éis cath Eachdhroma.
    Nuair a bhí sé ag teacht bhí air dul go Baile na gCnocán agus deirtear gur tháinic na Gaill suas leo agus gur troideadh cath ann mar fritheadh go leór crámha is skulls i gcoiléar gainmhe a foscaldh cúpla bliadhan ó shoin, bhí rian sean-bhóthair níos fuide ó dheas agus de réir comhartha cuireadh na cuirp i bpoll in aice le cill.
    Prionnsíos Ó Conáin
    Bean Uí Lathaigh