School: Cillíní Díoma (roll number 15071)

Killeenadeema, Co. Galway
Uinsionn Ó Conáin

1. Bean a' dlighe.
    Fear saidhibhir agus sanntach bu eadh Seán Mór Ó Domhnaill as Tír Connaill. Bhí beirt nigheanach aige, ceann aca in a mnaoí ba dhóigheamhla, is ba deise in a cuma, a maoin améin is a sgéimh a chonnaic tú a riamh, agus an ceann eile comh míofhuar is d'féadfadh bean abheith.
    Tháinic Seán Óg Ó Cléirigh a' iarraidh na mná áilne mar bhean céile. "Ní bhfuighfidh tú a choidhce í muna a bhfuil a meachan de ór agat", arsa an tathair leis. Bhí fhios ag an bhfear nach raibh sin aige agus dimthigh sé.
    Bhí fhios ag an athair go bhfuigheadh an cailín deas, fear lá ar bith. Ní rabh aicí ach an focal a rád agus thiocfadh tréan sgoth fear in a cómhair, ach níorbh amhlaidh leis an ngirsigh eile. Bféidir go bpósfadh sí lá éigin, ach ní ghlacfadh fear ar bith i ar a son féin.
    Dhíol Seán Óg Ó Cléirigh a chuid talaimh agus leis an airgead tháinig sé arais arís chuig athair na girsighe Cuireadh an t ór sa sgála agus an cailín
    AT0890: A Pound of Flesh
    Prionnsíos Ó Chonáin