School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    sé salachar ortha. Bhí sé ag siubhal leis go deas réidh agus an péidhre bhróg faoin-a ascail aige. Acht bhuail sé ordóg a choise dheise i n-aghaidh cloiche agus gearradh go mór í agus sé dubhairt sé "dá mbeadh na bróga nuadha orm anois bheadh siad millte".
  2. Bhí droch-aimsear again le seachtmhain. Bhí sé ag báisteach agus bhí stoirm ann freisin. Shíl na daoine go mbeadh sneachta ann mar go raibh sé an-fhuar. Ba mhaith liom dá mbeadh sneachta againn mar bheadh an-spórt againn ag caitheamh sneachta le n-a chéile. Bhí sneachta ann bliadhain ó shoin agus d;fhan sé ar an talamh ar feadh seachtmhaine. Sé an comhartha atá aca nuair atá gála ag teacht go mbíonn an spéar an-dearg nuair a bhíos an ghrian ag dul síos. Ní dhéarna an stoirm seo mórán díoghbhála do chrainntibh ná do chocaibh féir ná d'ainmhidhthibh.
    2. processes and phenomena
    Seaghán Ó Cuinn