School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Sé Móinteach mo cheanntar féin, Tá naoi dtighthe déag ann. Is tighthe cinn tuighe iad ar fad. Ní cuimhneach liom-sa nuair a déanadh aon cheann aca acht is cuimhneach le mo mhátahir é. Bhí go leor daoine ann fadó thar mar atá anois. Is cuimhneach lem mháthair nuair a bhí leath-chéad teach ann. Tá go leor sean-bhallaí le feiceáil ann fós. Dubhgáin an sloinne is mó atá ann. Tá go leor ainmneacha ar an talamh atá thart ar an mbaile. Ní h-é an teach céadna a bhfuil mo mháthair ann anois ann agus in-a raibh sí fadó.
    Tá lorg ann in-áit a raibh sgoil ann fado agus bhíodh cuid de na sean-daoine ag dul ar sgoil ann agus tá cuid aca beó fós dá raibh ag dul ar sgoil ann. Tá naonbhar sean-duine ann atá ós cionn seachtaughadh bliadhan. Tá gach uile duine aca indon sgéalta Gaedhilge d'innseacht.
    Tá sean-bhallaí le feiceáil ann i n-áit a raibhbráithre i n-a gcomhnuidhe ann agus tá daoine dhá gcur ann anois agus sé an t-ainm air "an lisín". Bhíodh bóithrín amach go dtí an Cluain ag na bráithribh le earrasibh athabhairt isteach ann is amach as. Deirtear nuair a bhí siad ag dul ghá fhágáil go raibh an oireadh sin bráithre ann agus go raibh ó cheann an lisín go ceann Chnocháin Lorgan
    An Móinteach Thuaidh, Co. Galway
    Annraoi Ó Dubhagáin