School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. (continued from previous page)
    i bhfolach istigh faoi an talamh. Nuair a thaganns an oidhche téigheann sé amach ar fud na tíre ag soláthar dhó fhéin. Má fhághann sé gé nó cearca nó sicíní nó lachain thuibhrann sé leis iad. Tugann sé na h-uain óga leis nuair a bhíonn na caoraigh ag breith. Bíonn brocais aige istigh faoi'n talamh. Ainmhidhe an glic iseadh an sionnach . Dá bhfuightheá teanga an tsionnaigh agus í a thriumú tá leigheas ann. Da mbéadh dealg i do chos agus an teanga a chur leis bheadh an dealg amuigh ar maidin.
    An Coinín. Mhaireann an coinín ar an bhféar amuigh fud na tíre. Itheann sé an t-arbhar nuair a bhíonn sé ag fás. Níl aon dochar ann. Bíonn nead aige síos faoi'n talamh. Bíonn na cinn óga síos ann agus cuireann sé falach orta nuair a bhíonn sé ag dul amach . Is féidir an choinín a ithe.
    An Girrfiadh. Maireann an Girrfiadh amach fud na tíre ar an bhféar. Itheann sé turnapaí.
    Bríghid Ní Conríogh