School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. Fuaras an faisnéis seo ó Seán De Búrca as Áthcloigin Baile Cláir Co. na Gaillimhe. Aois 82,
    Cailleadh é i mí Márta 1938
    Timcheall trí sgór blian ó shoin bhíodh aonach an Torlach Mhór lán linncéirí. Bhíodh síad ag díol agus ag ceannach asal ann. Bhíodh chomh maith le fiche cárr tinncéirí ann.
    Bhí ceann de na tinncéirí ar meisge lá amháin. Bhí clais mhór uisge i lár na páirce agus tá sé ann fós. Thuic sé isteach ann, Tharraing beirt de na fir a bhí ag feachaint air isteach é. Nuair a sheas an tinncéir suas thosuigh sé ag bualadh na bhfear. Annsin thosaigh lucht na tíre ag bualadh na dtinncéir. Bhí chomh maith le céad bean tinncéirí ann agus maide agus buideál ag gach duine acú. Gach dá raibh san aonach chruinnigh siad thart ortha ghá mbualadh. Chaith siad uair a'chluig ag troid. Ach sa deireadh chuireadar ruaig ar na tinncéirí. Ní raibh aon troid mhór i dTorlach Mór ó shoin agus ní dheachaidh aon tinncéir ag díol asal ann.
    Seán de Búrca
    Aucloggeen, Co. Galway