Scoil: Áth Cinn (B) (uimhir rolla 14047)

Headford, Co. Galway
Seán Ó Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhaint le na iascadh sul dá gcaifidís amach é imigh siad leo agus dfág siad san mála é. Ní raibh siad i bhfad imigh nuair a tháinic fear anuas ón sliabh agus go leor beichdeach aige. Coinneac sé Seán ins an mála agus d'fiafruigh sé de céard a bhí sé ag déanamh ann. Sé an freagra a thug Seainín do go raibh sé ag dul fo brí na flathis.
    "Ar ndóigh is easguidh an bealach é sin le dul go na flaithis. Is fearr dhuit mise a leigint isteach ins an mála agus béarfaidh mé duit na beithigh seo arsa an fear eile.
    "Tá go maith" arsa Seáinín suas ar sliabh leis na beithigh. Ní raibh sé i bhfad imighithe nuair a thainic an bheirt ceannuigheoirí ón gcoill. Tosuigh an bheirt acu ag lasadh Seainín mar cespeadar, ach mo dhuine bocht a bhí s mála bhí sé leath mharbh acu agus chaireadar amach san abhainn é. Ní raibh sé ach leath-uair caite amach agus an bheirt acu ina seasamh ar bruach na habhann nuair a chonnacadar Seainín ag teacht anuas ón gnoc agus é ag tiomáint na mbeiteadh.
    D'fíafraigh siad de cé as at tháinic sé agus iad tar éis é a cathamh amach san abhann.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant