Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Tá deifir mhór idir na toighte atá ann anois agus na toighte a bhíodh ann fadó. Stór amhain ar áirde a bhí siad. Tá cuid dé'n chineal sin toighte lé fághail go fóill. Ceann muireannaigh a bhí ar chuid aca agus ceann cochain ar an chuid eile. Bhíodh leabaidh sa chistinigh i ngach teach. I gcoirneal an toighe a bhíodh an leabaidh aca, i n-aice na teineadh. Chodluigheadh na sean-daoine i leabaidh na cistingihe no bhí sé deas té. Bhíodh an teine ag beann an toighe. Bhí an t-urlár deanta ar clocha agus lób. Ní thiocfadh liom eolas a fághail fá'n teinid bheith i lár an urlair ins na toighte fadó.
    Bhí dhá doras ar chuid dé na toighte agus cuid eile aca nac rabh a doras amhain ortha. Ná toighte a rabh dhá dhoras ortha bhíodh ceann ar aghaidh an toighe agus an ceann eile ar a chúl. Bhíodh bolt ar an doras taobh istoigh lé é a dhruid.
    An chuid is mó dé na toighte ni bhéadh ortha acht fuinneóg amháin, agus bhí toighte
        1. buildings