School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann fadó darbh' ainm do Seán bhí dúil mhór aige ag cruinniughadh smeara dubha, agus indiaidh na h-oidhche a chruinnighiad sé iad.

leor agus béidh tú níos boichte na bhí tú ariamh".
    Geall Sean do nach n-innseóchadh agus thug sé buidheachas mór do'n fear beag. D'imthigh Sean leis annsin agus an pota leis ar a dhruim chuig a mhnaoi
    Nuair a shroich sé an baile, bhí iongantas mór ar a mnaoi nuair a chonnaic sí pota mór óir leis chuici.
    Thoisigh sí a chur ceastaracht annsin air fa'n airgead agus an doigh a bhfuair sé é. Ní innseochadh sé a dhath dithe.
    Roimhe seo bhí Seán agus a mhnaoi iontach bocht agus ní rabh siad acht ag streachailt leis an t-saoghal. Thoisigh siad a d'eirighe saidhbhir leo na dhiaidh seo. Cheannuigh Sean feirm mór eile talaimh agus chuir suas teach úr agus cheannuigh mórán stuic.
    Oidhche indiaidh na h-oidhche eile bhiodh bhean agus na comharsannaigh ag piocadh nuaidheacht as Seán. Bhi iongantas mór ar na comharsannaigh gur eirighe sé comh h-árd ins an t-saoghal agus é ní ba bhoichte na iad fhéin ar tús báire.
    Oidhche amhain bhí Sean ólta
    Caitlín Ní Dhubhthaigh