School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

an cleas ceadna an tríomhadh. Dubhairt Seón gur b’é seo an oidhche dheireannach dó san.
    Thug an fear mór dubh mála airgid agus óir dó. Chuaidh an t-iomradh amach go bhfuair Seón mala óir. Chualaidh Seán é, chuaidh sé síos an chead oidhche. I dtráthaibh an mheadon oidhche, táinig dhá fhear dhéag isteach agus comhnair leo. Leig siad síos í agus léim fear mór dubh amach, agus thosuigh an dhá fhear dhéag a bhuaileadh le súiste.
    D’iarr an fear mór dubh ar Seán cuideadh leis. Níor chuidigh; chuir sé féin amach iad. Agus nuair a fuair sé amuigh iad bhuail sé Seán le súiste, agus bhris sé na cnámha aige. B’éigean dó na mhaighistir a dhul síos fa choinne Sheán. Níor dhearn sé lá maith oibhre ní ba mhó. Bhí Seón ag gabhail thart agus dóigh bhreág air. Déireadh Seán go minic, “bhí mise
    Seán Ó Baoighill
    Carraig an tSeascainn, Co. Donegal