School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    seacrán, agus cá raibh athrach le deánamh aici ach suidhe síos agus a sgríste a dhéanamh. Shuidh sí síos le taobh turtoighe agus chuir a cóta fa na ceann. Chuaidh an sgéala amach fríd an bhaile go raibh sí caillte sa cheo, agus roimhe i bhfad bhí muinntir Tulaigh na Gréine go h-uile agus go h-iomlán amuigh a cuartughadh. Chuartuigh siad i rith na h-oidhche agus ag teacht an lae ar maidín lá ar na bhárach fuaireas í ina suidhe ag bun na turtóige seo í agus í marbh, bhí sí ina suidhe annsin agus a cótafa na cionn. Dubhairt a mhathair agus a h-athair gur cóir í chur ins an áit a raibh sí marbh. Thóg muinntir Thulaigh na Gréine leachta cloch thart ar an áit a bhfuaireas marbh í. Agus sin mar fuair Tulaigh an Leachta a ainm.
    Sgéalaidhe: Máire Bhreathnach, Áirdmhín, Clochán-Liath.
    Aois: 46 bliadhain.