School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

bhí an eagla sin uirthí fhéin fosta agus chuir sí scéala chuig an mhinistir agus chuig t-sagairt.
    Ní thiocfadh leis an mhinistir i réidhtighadh ó'n leatrom agus ní thug an sagart áird ar bith ar a sgéal. Bá ghnáthach leis na dhul go Loch Dearg an t-am sin, mar atá fá láthair, le breitheamhnas aithrighe do chur ortha fhéin, agus thárla do bhuachaill óg sa'n áit go raibh sé ag dul go purgadóir Phádraig fá'n am ar a bhfuilimid ag trácht. Chuir an chailleach teachtaireacht chuige braon uisce, maide no neach eigin do thabhairt chuicí as an áit bheannuighthe, óir chualaidh sí iomhradh fríd na gaoil ar léigheas a bheith i n-adhmaid agus i n-uisge na locha. Gheall an buachaill sin dí. Rinne sé an turas ar an oileán gan oiread agus
    Sorcha Ní Fhirghil
    Micheál Ó Domhnaill