School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    teinidh iad. Nuair a bhéas siad dearg té tabhair leat iad agus caith isteach ins an bhrachan iad. Tcídhfidh tú go mbéidh an bhuaidh leat.
    Rinne mac na baintreabhaighe mar d'iarr an madadh air. Chaith sé na clocha ins an teinidh, agus nuair a bhí siad te; chaith sé ins an bhrachan iad agus sgairteadh air; "Tar aníos annseo, agus cuartaigh mo chuid éadaigh díom."
    Reath sé suas agus nuair a phill sé bhí a chuid bracháin ithte ag an choin. Ach mo lean! Bhí an cú ina luighe marbh ar an urlár. bhí fear an toighe iongantach buadhartha fa'n choin, agus bhí sé de'n bharamhail gur sgalladh leis an bhrachán í, leis an bhrachán a bhí dearg te.
    ina dhiaidh sin bhí am bréagh ag an stócach; bhí am bréagh ag tabhairt aire do'n tsean-chailligh, agus ag deireadh na bliadhna fuair sé mála óir. bhí dóigh bhreagh ortha uilig o sin amach agus ní
    Bríghid Ní Dubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal