School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Nuair a thiocfadh cruaidh orraibh tig líbh an phíce a chaitheamh i n-éadán na h-urcóide." Ní thug an fear a ba shine áird ar bith air, ach iarraidh air gan a cheann a bhuaidhreadh leisean. Bhí an dara fear mar a gcéadhna ach ghlac an tríomhadh mac a chomhairle agus thug sé leis an píce.
    Nuair a bhí siad amuigh i lár na fairrge d'éirigh an doineann agus bhí eagla ortha go mbaithfídhe iad uilig. Smaointigh an fear a b'óige ar an phíce agus chaith sé amach é i n-éadán na h-urcóide agus go díreach mar do dhá bhois ar a chéile shocair an fhairrge agus fuair siad 'na bhaile go slán sábhailte. Lá thar n-a bhárach tháinic fear ar dhruim chapaill fhad leis an fhear seo agus arsa seisean leis an fhear. "Iarr ar an mhac is óige agat a' theacht liom-sa agus
    Sorcha Ní Fhirghil
    Tulaigh na Gréine, Co. Donegal