Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal
Gráinne Ní Éagrain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fhir-paca agus bhí cuma ar an bhreitheamh go bhfuigheadh sé corthach é. Annsin sheasuigh an feirmeóir suas agus ars seisean:
    "Tá fear annseo a bhfuil cupla focal le rádh aige i leith fhir-an-phaca."
    "Taradh sé un tosaigh," ars an breitheamh.
    Ar aghaidh le Nial agus d'innis sé an sgeal ó thús go deireadh mar d'innis mise díbhse. Thaisbean sé an giota beag a gheárr sé as cóta an fhir do'n bhreitheamh. Tugadh aníos an fear; bhí an cóta ceadna air a bhí air an oidhche a rinne sé an dúnmharbhadh agus d'fhóir an giota beag go deas le a bhfaca tú ariamh isteach san bhearnaigh. Leigeadh fear-an-phaca saor agus tugadh breitheamhnas a chrochta ar an diúlach. Bhí an bhuidheachas ag fear-an-phaca ar Nial.
    Gan mhoill 'na dhiaidh sin chuir
    AT0910B: The Servant's Good Counsels