Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Gráinne Ní Éagrain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roimhe nó shíl sé nach bhfeicfeadh sé níos mó é. An oidhche cheadna sin d'innis Nial de'n feirmeóir fa'n chómhradh a chualaidh sé i gcruaich an chochain.
    "In am a thainic tú," ars an feirmeóir ag buaileadh a dhá bhois ar a chéile. "Ta'n fear paca sin le trial amárach i Leithbhearr agus tá bean an tseanduine agus an fear ar chualaidh tusa í ag cómhradh leis le bheith annsin le mionadh air; tá'n bheirt pósta le seachtmhain. Tá'n eagla ar achan nduine go gcrochfar fear-an-phaca. Caithfidh muid dhul annsin le na shábhail."
    Nuair a thainic ball-bán ar an lá d'imtigh an feirmeóir agus Nial ag tarraingt ar Leith-bhearr. Bhí an chúirt 'na suidhe agus isteach leó. Chá rabh sé ibhfad gur sgairteadh cás mharbha an tseanduine. Ceistigheadh na fiadhnaisí go léir agus mhionnuigh an lanamhain nua-phósta go bog agus go cruaidh in éadan
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Gráinne Ní Éagrain