School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (continued from previous page)
    fríd a cruinniughadh. Níor mhaith leis an capall a díol agus rinne sé suas a intinn go n-iarrfadh cé oiread airgid uirthí a’s nach gceannochadh duine ar bith é.
    Bhí inghean ministir as Móin Séurlais agus a truír dearbhratharach ag siubhal ar an tráigh. Thug an cailín seo a cuil thart agus chommaic sí an baoghallach óg a teacht ar dhruim a chapaill. Cuaidh sí fhad leis agus chuir ceileabhar cainnte air. Dfiafruigh sí dó cárbh é agus carbh as a dtainig sé. D’innis seisean duithe. Dfiafruigh sé dó cá imhéad a bhí sé a dh’iarraidh ar an chapall, agus chuaidh an bheirt gcionn a mhargaidh agus char stad nigean a ministir (go) gur thaing sé do an méid a bhí sé a d’iarraidh.
    “Caithfidh mé an capall a thabhairt duit anois”, ars an baoghallach, acht leoga, is da mo aindheoin atá mé ga dheánamh. “Na níl fhios agam caidé déanfas mé gan í”. “Is Cuma liomsa fa do chapall ars an cailín, tú fhéin atá dhith orm agus ma phosann tú mé béidh mé sásta an dómhan mór a shiubhail leat”. Luthghair a shaoghail a bhí ar an bhaoghallach óg léithid a chailín dhoigheamhail a fhághail mar céile, agus thug sé isteach ar a bhomaite.
    “Béidh mé fhéin agus mo chailín seirbhiseach a fuireacht ort ann a leithid seo de áit ar maidin i mbárach” arsa sise, “Caithfid an cailín pilleadh ‘na bhaile arais. Is dóiche go n-innseochaidh sé deireadh agus ann sin bEidh an míoran ar bun. Tiocfaidh mo chuid
    Brighid Ní Ceannain
    Gleann Gheis, Co. Donegal