School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí fear ina chomhnuidhe shíos annseo i Loch fad seall maith bliadhanta ó shoin a rabh Tomas Ó Maor mar ainm air. Bhí sé na oibridhe ana mhaith agus ba gráth leis bheith ar a chois go luath ar maidin i dtolamh.

ndeánfadh sé maith dó.
    Is cosamhail go rabh an fear seo a bhí ina tais anois gabhail da posadh ar cailín a rabh Máire Ultach uirthí. Cibe seort sgealtaí a d’éirigh eadortha d’fhág sé í I gealltanas deánta aige gur posadh sé í.
    Bhí sagart paroiste I n-Árd-a-Ratha ins an am a dtugadh siad an an sagart Mac Cullach air agus chuaidh sé fhad leis an fear seo trí h-uair ag iarraigh air í seo a phosadh ach dubhairt seisean nach bposadh sé í fhad is bhéadh sé beo. Fuair an cailín bás annsin le dubh bhrón.
    Tamaill ina dhiaidh sin fuair an sagairt paroiste bás. D’fhág an tais seo or d’iarr sé ar an fhear seo bheith ar oilean Innis Caol an oidhche sin ag an meadhan oidhche or go rabh an sagairt Mac Cullach dhul a posadh eisean agus Máire Ultach.
    Geall sé go mbeadh. Nuair a chuaidh sé fhad le toigh an
    Mollaidh Ní Ghallchobhair