School: Naul (roll number 1170)

Naul, Co. Dublin
C. Mac Fhíonntaigh

1. Diardaon na nIongan.

Roimhe seo ghearradh na daoine a gcuid iongan ar Diardaon na nIongan agus súl a raibh an ghruag goirid bobailte dé gnás ar na mnáibh ghearradh siad beagán thart de bharr na gruaige. Comhartha pionuis a bhí ins na gnás seo agus go raibh siad rann-pháirteach le nár Slánuighthéoir ins an méad a d'fhulaing sé.
    Chuala mé mo mháthair ghá radh nach molasfadh cuid de na daoine aon gréim bidh ó Diardaon na nIongan go Domhnach Cáscga.
    Ar ndoighe ar Aoine an Chéasta ní leigfeadh an duine aon greim síos go mbéadh sé indiaidh an dó dhéag.
    Deirfide linn a bheith nár suidhe go luath Domhnach Cásga agus go bfeicfhfuidis an ghrian ag damhsa ins an spéir nuair a bhéadh sí ag éirigh.
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain