School: Naul (roll number 1170)

Naul, Co. Dublin
C. Mac Fhíonntaigh

1. (continued from previous page)
    Craithtear uisce Coisrictha ar na crosanna ansin agus cuirtear cuid aca i gcreatacha an toighe os cionn an dorais agus ins na seomraí eile. Cuirtear ceann aca fosda leis na boithigh. Coinnigheann seo ar shiubhal na han-spoiraid aicideacha, scainnir, saoghalta agus rl i rith na bliadhna.
    Cois cladaigh gnidhthear "sop curaigh" de fuighleach luachair ar bith a bíos fágtha agus bíonn seo faoi glúna fear an toighe nuair a bidh sé ag céaslóireacht amuigh ar an fairge mhóir.
    I dtrathaibh am luighe beirtear isteach an cliabh agus tógann gach duine a bhall éadaigh féin as. Sé an tainm atá ar an bhall seo "bhrat brigde". Agus cuireann na daoine dóchas mór ann. Tá siad faoi choimirce brighde annsin amuigh agus istigh agus ar an fharige mhóir.
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain