School: Teach Chaoin (B.) (roll number 6830)

Tagheen, Co. Mayo
Séamus Ó Maoilearca

Teach Chaoin (B.) | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

Faoi an am seo chuir Naomh Cholmán a bhí i gceannas i Muigheo beirt mhana go Teach Chaoin agus cuireadh sgoil eile ar bun annseo. Bhí scoil ar bun i mBaile an Tobair agus deirtear gur annseo a h-oileadh Alfred The Great. Deireann cuid eile gur i Muigheo na Sacsan a h-oileadh é. Bhí sean scoil eile ar bun in Ahena.

Is iomdha sean cheardanna a bhiodh ins an áit seo fada agus maireann cuid aca fós.
Coinnle.- Deanntaí coinnle de gheir caorach agus luachair. Bhaintí an craiceann de’n luachair tar éis a ghearradh. Leagtaí an gheir i sean phota agus tumtaí an luachair ins an ngeir agus fágtaí amuigh fén ngréin é annsin go mbeadh se tirim. Do lastaí na breabanna san oidhche d’réir mar theastóchadh siad.
Ciseáin. – Fadó deantai ciseáin, cléibh agus baiscéid as crann sailighe, Tá an ceárd seo ar bun ins an gceanntar

Séamus Ó Maoilearca