School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Catháin

buail siadh glás ar an mboscha
    Chaith siadh an boscha ar an bfhairrghe annsin. Thosuigh an bhean óg ag troidh ar son a fhir. Dubhairth caiptín na luinghe leí go gcuirfhidhe í féin i bpoll eile. Chuir siadh i bpoll í. Bhí bean ann agus bhí triúr mach aicí, bhí sí in-a chomhnuidhe ar bhruach na fairrghe. Lá amháin bhí a bheirth mhach ag dul amhach ag bádoireacht agus chonnaich siadh boscha ar bhuach na fairrghe. Dubhairt duine acu an bosca a fhosghailt. Dubhairt duine gan é a fhosghailt go mbfhéidhir gur rud eicinth a bhí ann a d'íosfhadh iadh. Annsin chuaidh siadh ar thóir an mhic eile. Bhuail an triúr ar an mboscha, agus d'osgail siadh é. D'éirigh fear amach as. Dubhairt sé leo go raibh ocras air. Thugh siadh biadh dhó. D'fhiafhruigh an
    Bríghid Seoighe
    Mám Trasna, Co. Mayo