School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Catháin

1. Sean sgéalta
    Oisín.
    Lá amháin bhí Oisín ag siubhal ag siubhal trídh coill mór, agus chonnaich sé beán áluinn óg ag teacht cuighe ag marcuigheacht ar an Each Bán. “Faríor gán í agamh le pósadh” adéir sé. Chuala an bheán é agus d'fiafruigh sí dó an bphosfhadh sé í.
    Dubhairt sé go bpósfhadh. Dubhairt sí leis go gcaithfheadh sé a dhul abhaile leí go tír na n-óg. Annsin chuaidh sé ag marchuigheacht ar an Each Bán, agus d'imthigheadhar leo go go Tír na n-óg.
    Lá amháin bhí Óisín ag féacháint amach thrídh an bfuinnéoig. Chonnaich sé shgatha buachaillí ag imirt liathróidhe insh an bpáirc. “Nach bréagh an sgatha buachaillí
    Bríghid Seoighe
    Mám Trasna, Co. Mayo