School: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Catháin

1. Bhí fear ann fadó agus phós sé. Cailleadh a bhean leis an gchéad dhuine clainne a bhí aicí. Buachaill a bhí ann, agus phós a athair arís. Bhí triúr clainne acu. Ní thiubhradh an leásh-mháthair tadha le n-iththe don buachaill seo. Bhí air a bheith ag cumhdach beithidhigh amuigh ar an gchnoch. Bhí an-iongnadh ar an leás-mháthair nach raibh sé caillthe leis an ocras nuair nach raibh sé ag fághail aon cheo le n-ithe. Lá amháin chuir sí amach an ingean ba shine aice go bfheicfheadh sí an mbhéadh sé ag ithe aon cheo. Tháinich an tarbh breach, agus thosuigh sé ag cántan cheóil, agus thuith an cháilin in-a chodhladh. Annsin thugh an tarbh bhreach rud le n-ithe do'n buachaill. Nuair a dhuisigh an cailín
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Bríghid Seoighe