School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (no title) (continued)

Pósann daoine mór timcheall na háite seo ins an Inid, agus amannta ar lá fhéile Phádraig nuair a bhíonn siad deidheannach ag sochrú na cleamaire.

83
    1.Ag an pósadh,caitheann an fear ata le pósadh ,airgead suas imeasg na ndaoine atá lasmuich den seipéál.
    2.Ní ceart do'n buachaill nó don cailín dul ins an gcárr ceádna go dtí an seipéál maidin lae a'phósa.
    3 De gnáth nuair a bheadh an posadh tart thosnóchadh na marcaigh ag tiomáint a gcuid capall i rása abhaile go dtí teach a'cailín.Bheadh gach marcach ar a dhícheall chun an buaidh a fháil ins an ráas sin .Bheadh rás freisin ag na cáirr freisin.Is cuimhin le daoine gur briseadh ceann des na cairr abhí ag bainfeis Seáin Taltyas Rinín ,Sráid na cathrach ag an gcoirnéal ag "Creag".Bhí na cáirr ag gluaiseacht go h-an thapaidh agus bhí Seán Talty ins an gcéad cárr mar do pósadh e an maidin Sin.Ag druidim in-aice le Cregg briseadh an Cárr agus gortuigeadh Seán.
    4.Ni ceart do ccailín tús a chur le cleamhnais ...se sin ní ceart dé tús a chur leis an chainnt abhíonn ann roimh an cleamhnas.
    5.Sin comhartha de mí-ádh má bhuaileann an lamhainn pósta sochradh ar maidin lae a phósadh .
    6 Má bhriseann an duine an cháirr ar maidin lae a phósadh sin comhartha mí-ádh.