Scoil: Scoil N. Mocomóg

An Cheapach Bhuí Mhór, Co. Chorcaí
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. "Bhí beanfeasa ar a gcumar mar atá an scoil atá agat-sa anois", arsa Siobhán liom-sa. Bhí sí ar feadh dhá mhí ann. Bhí mórán aca timcheall uirthi gach oidhche gach áoinne agus a chúrfa féin aige agus íad dhá díol go dían maith í.
    Do dhein an bhean seo blúire nígheacáin lá agus chuir sí amach íad chun íad do thirimiú. Bhí garsúin álthóirí (áil theóirú) agus do ghuideadar an t-eadach agus do chuir sé i bhfolach isteach i dtor íad agus tar éis an fhios go léir ní raibh sí abaltha innsint cá rabhadar D'imthig na daoine annsan nuair ná raibh sí ábhalta an t-éadach d'fhágail. Bhí sí fágail airgead go tuigh uatha go dtí san agus caith sí imteacht annsan mar ní raibh aon fhios aice in aon chor.
    Ní h-é an fear mór a thógann an fógmhar go léir.
    Siobhán De Barra
    Baineann
  2. Bhí beanfeasa ar a gcumar mar atá an scoil ata-sa anois", area Siobhán liom-sa. Bhí sí ar feadh dhá mhí ann. Bhí morán atá timcheall uirthi gach oidhche gach aoinne agus a churfa féin aige agus iad dhá díol go dían maith í.
    Do dhein an bhean seo blúire nígheacáin lá agus chur sí amach iad chun iad do thirimuí. Bhí garsúin althoirí (ailtheóraí) agus do ghuideadar an t-eadach agus do chuir sé i bhfolach isteach i dtor íad agus tar éis an fhios go léir ní raibh sí abaltha innsint cá rabhadar d'imthigh na daoine annsan nuair ná raibh sí ábalta innsint cá rabhadar d'imthigh na daoine annsan nuair ná raibh sí ábalta an t-éadach d'fhághail. Bí sí fághail airgead go thigh uatha go dtí san agus caith sí imteacht annsan mar ní raibh aon fhios aici in aon cor.
    Ní h-é an fear mór a thógann an fóghmair go léir.
    Fuactáin