Scoil: Gleann na gCoileach (uimhir rolla 1583)

Gleann na gCoileach, Co. Chiarraí
Seán Ó Ríoghbhardáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean in a comhnuidhe i nGleann Chárthaigh fadó agus is é an leas-ainim a bhí uirthi ná Peitticoat Loose. Bean nimhneach, searbh, canncarach, droch-bhéasach ab eadh í. Bhí fear an-ghnóthach, siubhalcéach dar b'ainm dó Seán Breathnach na chómhnuidhe le na h-ais. Bhí driotháir eile ag Seán agus do bhí sé in a chómhnuidhe cóngharach dó'n mnaoi seo.
    Ní rabhadar an-muintreadha le na céile ach pé rud a thuit do mhairbh Petticoat Loose é. Ní raibh Seán ró-bhuidheach dí mar gheall ar an droch-obair a dhein sí. Nuair casadh Seán ar Petticoat Loose sé seo mar a labhair sé -
    Dá mbéinn-se féin thuaidh
    Agus biche agam nó tuag