Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do rith sé rómpa an tráigh síos agus do rith sé síar talamh Eamon Ó Neill rith sé an dtaobh laistear sios, chuaidh sé síos go lár na tráth. Bhí slighe aige ortha chaith sé a chuidh eaduig de agus buinbhéal sé suas iad cheangail sé anáirde ar a gceann iad leis na gealas-aire. bhíodar ana cóngracht air agus d'imthig sé amach ins an uisce agus d'fág sé ansan iad. bhíodar ag feachaint na dhíaidh agus ní fheadar iad leanamhainta thuille, agus snámh sé ón áit sin gur snámh sé isteacht go óilean hulaí.
    Chaitheadar (ag) imtheacht an lá san leis is má dhein do thanadar aimreach airis mar bhíodar ag deanamh a diothall chun breith air. Sé an chuis go raibhadar chómh dhían chun breith air, do béir sé mearóig clocha agus do bhuail sé fear leis agus dobhar don fear do mharbhu. Thanadar lá eile agus dobhar chun breit istigh in a thigh féin, ach beich a cómharsa agus dubhairt sé leis beith amuich, do rith sé uaithe an tráighe o thuaidh, rith se chóm fada o thuaid go foil na niana caith sé de anuas a chuid eaduig agus snamh sé go bonn dearg, ó bonn dearg go leán oinse. D'fág sé slán aca agus chaiteadar imteacht abhaile an lá san airis, bhí sé ró mhait doibh caiteadar eirige dhe.
    Seán Ó Gríbhthín
    Pádraig Ó Raitille