Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. Nidhte a fuarad I bhfolach
    Fuair domnall ó brían sáthach ime i bhfollach sa phortach an bhliain seo chaithe. Ní raibh fhios aige an fhad a bhí ann ach bhí dé slán folán. Thug sé abhaile leis é agus d’ith sé cuid de ach níl fhios agam cad a dhéin sé leis an gcuid eile dhe.
    Fuair athair Thaidhg Mhic Loclainn corcan i loch a chuillin fadó agus bhí clúadach air. Cheap sé gur corcán óir a bhí aige agus leath a shúile air acht nuair a thóg sé an clúdach de ní raibh faich ann, bhí an clúdach lán de mheirh. Nuair a fuair sé é ghlaoidh sé fear an chaipín dheirg air le droch mheas.
    Fuair Pádraig Ó Dúmhna sathach geir ins an bportach. D’ith sé béile de agus tar éis é ithe bhain sé an t-oileán siar amach. Chuaidh sé isteach i mbád, bhris an slabhra agus d’mthig an bád Dia Mór le m’amam bhí Downey ar a
    bháin.
    Tugtar Tócar mar ainimh ar baile beag atá in-aice linn. Tá árdán ar bhárr an bóthair agus tugtar Árd na Tóchar air. Tá an loch ar bhárr an bhóthair agus glaotar Loch i nGainimh bháin air.
    Muiris O Gríbhthín VII Rang, Glaise
    Ó Bhrígidh, bean Mhichíl Uí Ghríbhthin, Glaise 50 bl.