Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chaitín breoite agus na franncaig a deanamh reaic" arsa bheana'tighe. "neadar cad a dheanfhaidh seail "Tháinig stoidhche lá air na bháireach agus bhí an cat ag dul i bhfeabhas agus "dheinis reaic aréir" arsa an cat. "Ní raibh am agam ort tá sé scríbthe fén láimh feadfa féin ithe agus ól agus tú d'iompur" bhí an beirt ag cur síos ar a chéile annsan. Dúbhairt an cat gur coráid díghe léim sé ar an bhfranncach agus bheir a scornaig é agus mhair sí é agus d'imthigh na franncaig óga agus bhí caitín as a spree agus suaisneas ag bean an tighe as san amach.
  2. Bhí beirt driothár ann fadó agus phósadar beirt driofuir agus bhí beirt maca aca d’ar bainm Diarmuid agus Dómhnall.
    Tar éis blian fuair a máthaireacha bás agus pósadar arís agus bhí leas mháthair ana chruaidh ar na buachaillí.
    Chuirfhid sí iad ag deanamh obair ana chruaidh. Oidhche amháin dúbhairt Dómhnall le Diarmuid na cuirfhidh sé suas leis níos mó, agus “beidh réidh chun imeacht amáireach” Dubhairt Diarmuid fanacht bliain eile.
    Ní raibh Dómhnall sásta.
    Tháinig maidean amárách agus bhí Dómhnall sásta agus d’imthigheadar agus chuireadar saghas tigh suas
    Pádruig F. Mac Cárthaigh
    An Cromán Uachtarach, Co. Chiarraí