Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus cé bheadh ann acht a mhac. D'iarr sí air a ndearna sé an rud adubhairt sí leis Dubhairt sé go ndearna agus indiu féin an t-am deire a dol me é agus bhí sí ag ceapadh gurab é sin a shábháil é.
    Bhí fear uair amhain agus bhí sé ag teacht abhaile ó Aonach i gCoch a Róin san oidhche ar a bhealach abhaile Bualadh dall é. Bhí sé go rí dhona tinn freisin agus é tugtha suas ag dochtúirí agus sagart, Bhí sé go h-an dona mar sin ar feadh ceithre mhí. Ní raibh sé i ndon corruighe sa leabaidh. Gheall a dearbhrathair go dtuibhairfeadh se go tobar Cuimín é. Tugadh go dtí an tobar e i beabadh. Bhíodh na daoine af deanamh turas ann ar feadh na h-oidhche an t-am sin. Bhí a mháthair agus a dhearbhrathair leis an bhfear tinn agus rinneadar an
    Mícheal Breathnach
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe