Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Fadó ceann tuighe a bíodh ar na tíghthe ar fad. Corr teach a mbhíod slinn air. Tuigeasg agus tuige cruithneacth a chuirtí ar na tighthe agus uaireannta chuirtí giolcachaí orta. Cuirtí bun-t-sop fraoth orta. Théighfead siad amach ar an sliabh ag baint fraoigh agus tuigeasg. Ní bhíod acht aon doras amháin ionnta. Ní bhíodh acht seomra amháin i gcuid aca agus ní bhíod doras ar bíth idir an seomra agus an chistinigh acht brat déanta de mhálaí ar sgath an leabadh. Ní bhíod acht fuinneóg beag amháin insan seomra leabthan agus ní bhíod ceann ar bith io gcuid de na tighthe. Aon plana amháin gloinne a bhíodh insan bfuinneóig beag sin. Urlar dóibh a bhíodh ionnta, Teine mona a bhíodh aca. Connle déanta de sliseog giusaighe a bhíod ag cuid aca. Thrillsean déanta de bhroib túmtha i ngeir a bhíod aca agus coinnle geir ag cuid eile. Go minic b'fheidir nach mbeadh gloinne ar bith sa bhfuinneoig dá mbeadh a leitheide ann
        1. foirgnimh
    Éamonn Breathnach