Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá cuid mhaith d'ainmhidhthe allta sa tír seo fós. Siad na h-ainmhidhthe allta is coitchiannta an sionnach an easóg, an broc, an luch, an dobhar-chú, an coinín, an girrfiadh, an mada crainn, agus an ghrainneóg.
    Sé an sionnach an ceann is fearr a bhfuil eolas againn air. Tá go leor sgéalta innsighthe faoí clisteacht an t-sionnaigh. Bíonn pluais an t-sionnaigh i lar na coille. Bíonn go leor cnámha agus cleitumhachaí taobh amuigh de'n phluais aige. Athruigheann an mathair na cuileán ogo o áit go h-áit ar fhaitchíos go ngeobhfaidhe amach iad. Marbhuigheann an sionneach cearca, lachain, agus géabha. Nuair a bhíos an sionnach ag teacht in-aice lé teach, tosuigheann sé ag tafann ar eagla go mbeadh aon mada ann Deirtear go bfuil leigheas i dteanga an t-sionnaigh. Ma cuirtear teanga an t-sionnaigh lé dealg nac
    Mícheál Breathnach
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe