Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Foirthíní - uisge cloiche nach raib toruigeaci. A uisge na g-cloch ní ga da thóruidheacth a bhí me acht anois ó fuair me thú dean leigheas ar mo feathnacai. Cathfidh tú é seo a rádh a iarrad ar fear a mbeadh capall ban aige, nuair a casadh se leat. Pe ar bith rud a déarfhas an fear seo leat seard a leighasann tú. Bíonn mna ag iarraid leigheas ó fear nuair a bhíonn capall ban aige da g-clann a bfuil truich orra. Má abruigeann an fear leite bainne no uisge no fuisge a tabairt don leanb is e sin a leigheas do don truich.
    Uair amháin bhí bean ann agus bhí a mac o go dona leis an truic casad fear a raib capall ban aige leithe agus d'iarr sí leigheas air. Seo e an leigheas a tug sé Di bainne cic citce bhleághan i n-ádarc muice agus é
      1. cleachtas an leighis
    Éamonn Breathnach